Genieten van kleuren en bloemen

Steeds meer families bezoeken Keukenhof

De mooiste lentetuin ter wereld. Dat is Keukenhof. De basis ligt in 1949 toen enkele toonaangevende bloembollenkwekers hun voorjaarsbloeiende bollen tentoon wilden stellen aan een breed publiek. Inmiddels kunnen bezoekers al 69 jaar het icoon van Holland, de tulp, in Keukenhof bewonderen.

Bloemententoonstelling Keukenhof is hét internationale en zelfstandige showvenster van de Nederlandse sierteeltsector. En nog altijd ligt de nadruk op bolbloemen. Dagelijks ervaren duizenden bezoekers van over de hele wereld een unieke geur- en kleurbeleving. Naast spectaculaire bloemenshows kunnen zij ook genieten van verrassende inspiratietuinen en aansprekende evenementen.

Wist u dat:

  • ...we het hele jaar door werken aan de tentoonstelling? De 7 miljoen bollen worden geplant in de herfst door 40 tuinlieden en zijn beschikbaar gesteld door 100 bloembollenbedrijven;
  • ...500 kwekers hun snijbloemen en planten exposeren? Steeds meer kwekers willen hun bloemen en planten in Keukenhof showen. Samen met hen zorgen wij dat de bezoekers van de eerste tot en met de laatste dag het park vol in bloei beleven;
  • ...alle bloembollen één voor één met de hand worden geplant? Ieder jaar maken we een volledig nieuw ontwerp waarin de nieuwste trends verwerkt zijn;
  • ...Keukenhof samenwerkt met partners in binnen- en buitenland? Iedere partner voegt zijn eigen specialisme toe;
  • ...direct na de sluitingsdatum alle bollen worden gerooid? Zo oogt de bloemententoonstelling ieder voorjaar weer nieuw en fris!

1,4 miljoen bezoekers

In 2017 was Keukenhof geopend van 23 maart tot en met 21 mei. Het thema Dutch Design stond centraal. 1,4 miljoen bezoekers uit meer dan 100 landen bezochten Keukenhof en waardeerden het met een 8,9. We zien de gemiddelde leeftijd van de bezoekers dalen: steeds meer families met kinderen bezoeken Keukenhof. 


Het seizoen 2017 kenmerkte zich door een warm voorjaar met een koude start: vanaf de tweede week van de openstelling was het park mooi in bloei, de temperatuur was aangenaam en er waren weinig regendagen. De openstelling was dit jaar tot 21 mei, waarmee het risico op minder bloei aan het einde relatief groot was. Door veel laatbloeiende soorten te planten was de verwachting dat dit toch goed zou gaan. De laatste paar dagen was er echter niet veel bloei meer in het park. De bezoekers hebben dat niet zo ervaren gezien de blijvende hoge bezoekerstevredenheid.

Er werd veel aandacht besteed aan een goede spreiding van de bezoekers. Bijvoorbeeld door goede afspraken te maken met bedrijven uit de toeristische sector, combitickets aan te bieden samen met het openbaar vervoer en door een uitgebreid evenementenprogramma. Zoals gebruikelijk was het weekend van het bloemencorso het drukstbezocht.

Als gevolg van de ingebruikname van het nieuwe entreegebouw in 2017 werden nog twee paviljoens verbouwd. De oude hoofdingang is omgevormd tot een plein met nieuwe winkels en toiletten en omgedoopt tot het Irene paviljoen. Hierbij is gelijktijdig een nieuwe huisvesting voor de tuinlieden gebouwd, waardoor de oude “Bovenschuur” gesloopt kon worden en er ca. 3 hectare park ontwikkeld kon worden. In het Wilhelmina paviljoen, waar de oude kantoren gevestigd waren, zijn een nieuwe winkel en toiletvoorzieningen gemaakt.

Romantiek in 2018

Nieuw jaar, nieuw thema. En wat past beter bij bloemen dan romantiek? Het bloemenmozaïek, diverse inspiratietuinen zoals Cupido’s tuin, de Holiday Romance tuin en de bloemenshows in het Oranje-Nassau paviljoen zijn geïnspireerd op dit nieuwe thema 'Romantiek in Bloemen'.