Kasteel Keukenhof

Decor voor kunst, cultuur én de liefde

Met haar rijke historie biedt het volledig gerestaureerde Kasteel Keukenhof ruimte voor uiteenlopende activiteiten. Naast het statige Koetshuis,
de ommuurde tuin rondom Frederik’s Hof, het Bakhuisje met de karnmolen en de historische Hofboerderij, maakt Kasteel Keukenhof het landgoed compleet en bijzonder.


Unieke collectie

Kasteel Keukenhof is ingericht alsof het nog bewoond is, met een interieur uit ca.1900 dat door de jaren heen goed bewaard is gebleven. De collectie van het kasteel bestaat uit schilderijen, meubels en interieur uit familiebezit. Een paar keer per jaar, bijvoorbeeld tijdens de Dag van het Kasteel en Open Monumentendag, is het kasteel vrij toegankelijk. In de diverse kamers komen de mooie verhalen uit het roemrijk verleden tot leven. De eigen collectie wordt regelmatig verrijkt met bruiklenen uit privécollecties en van partnermusea. Ook lenen wij delen van onze collectie uit aan musea, zoals in 2017 een aantal stukken 17-eeuws porselein voor een tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag.

Bijzondere restauraties

Het kasteel is een officieel geregistreerd museum. Dit jaar vinden er bijzondere restauraties plaats. Zo wordt het goudleer uit de 17e eeuw in één van de torenkamers van het kasteel compleet verwijderd, gerestaureerd en weer teruggehangen. Deze restauratie is mogelijk gemaakt door een subsidie van provincie Zuid-Holland.


Eind 2017 is gestart met de restauratie van de tweede en derde verdieping van het kasteel. De oorspronkelijke bediendenvertrekken zijn op deze verdiepingen te vinden. Tot en met de Tweede Wereldoorlog zijn deze verdiepingen in gebruik geweest. Er zijn zelfs nog sporen te vinden van het verblijf van Duitse officieren in de periode 1943 – 1945. Het plan is om deze verdiepingen terug te brengen in de staat waarin deze zich bevonden in de twintiger jaren van de vorige eeuw. Toen is er voor het laatst ingrijpend verbouwd met de aanleg van stromend water, wc’s en elektriciteit. Er wordt geconserveerd gerestaureerd. Dat betekent dat zoveel mogelijk bestaande materialen gebruikt worden in de restauratie, met behoud van wanden en sferen. Met alle betrokken partijen, zoals de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de provincie en de gemeente, is het plan besproken.

Aan de diverse historische gebouwen zijn de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden, in het kader van de eerder verleende BRIM subsidies, uitgevoerd.

Andere verbouwingen

Op de locatie van de oude veeschuren van boerderij Van Eijk is een nieuwe buitenlocatie ingericht voor de vernieuwde kinderboerderij. Een aantal oude werkplaatsen werd gesloopt en er is op één locatie een nieuwe efficiënte werkplaats gemaakt. Zo kunnen medewerkers en vrijwilligers goed en veilig hun werkzaamheden uitvoeren.

Activiteiten in Kasteel Keukenhof

Het afgelopen jaar zijn door ons zelf, maar ook door externe organisaties, leuke evenementen georganiseerd op het landgoed:

  • Een streekmarkt tijdens de Dag van het Kasteel in het Pinksterweekend, die werd bezocht door 7.000 bezoekers;
  • De jaarlijkse Mosselparty voor leden van regionale businessclubs;
  • Castlefest: middeleeuws Fantasy-festival met 40.000 bezoekers;
  • Open Monumentendag;
  • Horse & Lifestyle Xperience;
  • Castlefest Wintereditie;
  • Kerst op Kasteel Keukenhof, waarbij studenten van het Wellant College het kasteel met bloemwerken gedecoreerd hebben;
  • De traditionele Herdertjestocht, georganiseerd door de Raad van Kerken Lisse.

Culturele activiteiten

In en rond het kasteel vinden veel culturele activiteiten plaats. De regio kan bijvoorbeeld maandelijks genieten van Kasteel Cultureel, een prachtig aanbod van kwalitatief hoogstaande concerten en kleinkunstvoorstellingen.

"In Kasteel Keukenhof zijn door de eeuwen heen meer dan 500 huwelijken voltrokken"

Hofboerderij: horeca

De horeca bij Kasteel Keukenhof wordt verzorgd door Albron. Restaurant Hofboerderij heeft een nieuw concept gekregen, gericht op de bezoekers van het landgoed. Er zijn betere richtlijnen opgesteld voor feesten en partijen in onze historische gebouwen, zodat het historisch en museale karakter niet aangetast wordt.

Officiële trouwlocatie

Het kasteel wordt gebruikt als decor voor tentoonstellingen, maar ook voor feesten en opnames van series en films. Alle locaties op Landgoed Keukenhof, ook de kasteeltuinen en bossen, zijn bovendien aangewezen als officiële trouwlocatie. Door de eeuwen heen zijn al meer dan 500 huwelijken voltrokken in Kasteel Keukenhof.